Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Μια Αδικημένη Παρέα

Η δεκαετία του 90 θα μείνει πάντα στο μυαλό όλων σαν μια δεκαετία αλλαγών. Όχι, μόνο όσον αφορά πολιτισμούς και συνήθειες, αλλά και τη μουσική. Τότε ήταν που εμφανίστηκε και ένα καινούργιο είδος. Το Britpop ανέστησε τη βρετανική μουσική και έφερε στο προσκήνιο πολλά νέα συγκροτήματα καθώς και αλλαγές στο Alternative Rock.
Ένα από αυτά τα συγκροτήματα ήταν οι Oasis. Η γνωστή μπάντα από το Μάντσεστερ έκανε τεράστια επιτυχία και έβγαλε κάποια πολύ διάσημα τραγούδια όπως το “Wonderwall”, το “Dont Look Back In Anger” και το “Stop Crying Your Heart Out”,ενώ επίσης έκανε cover με επιτυχία πολλά τραγούδια όπως π.χ. το “Stand By Me”. Ας μη κοροϊδευόμαστε μόνο και μόνο το album “(Whats The Story) Morning Glory” τους έβαλε αιωνίως στο μουσικό πάνθεον.
Αν κάναμε ένα δημοψήφισμα (είναι και τις μόδας) πόσοι άνθρωποι γνωρίζουν το άλμπουμ “The Great Escape” νομίζω θα απογοητευόμουν. Ακόμα και αν δεν το πιάσουμε από επίπεδο άλμπουμ αλλά από επίπεδο κομματιών πόσοι άραγε γνωρίζουν το “Country House” και πόσοι το “Champagne Supernova”; Ακόμα και εδώ οι Oasis θα βγαίνανε ξεκάθαρα νικητές. Και οι άλλοι ποιοι είναι; Μα φυσικά μια παρέα από το Λονδίνο με το όνομα Blur.
Οι Blur θεωρούνται ένα από τα συγκροτήματα που θεμελίωσαν το Britpop και άλλαξαν το Alternative Rock όπως το ξέραμε. Χωρίς αυτούς ήταν αρκετά πιθανό να μην ξεπηδούσαν πολλές μπάντες μέσα στα επόμενα χρόνια. Εκτός αυτού ο τραγουδιστής τους, Damon Albarn, στη συνέχεια μεγαλούργησε και με ένα ακόμα συγκρότημα, τους Gorillaz. Ναι, αυτός ο άνθρωπος κατάφερε να δημιουργήσει όχι ένα αλλά δυο διαφορετικά επιτυχημένα σχήματα μπαίνοντας σε ένα κλειστό κλαμπ λίγων καλλιτεχνών που το έχουν καταφέρει αυτό (π.χ. Dave Grohl).
An Underrated Band
Μπορεί όλα τα παραπάνω να ισχύουν αλλά αυτή η συγκεκριμένη παρέα ποτέ δεν πήρε την προβολή που της άξιζε. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να θεωρούνται αν όχι καλύτερη τουλάχιστον ισάξιοι με το συγκρότημα των αδερφών Gallagher. Κι αυτό γιατί σε αντίθεση με τους Oasis εκείνοι είχαν μια μεγαλύτερη διάρκεια. Τότε έβγαζαν τη μια επιτυχία μετά την άλλη και δημιουργούσαν ντόρο που κρατούσε προσωρινά. Αυτό γιατί ποτέ δεν έκαναν το δικό τους “Wonderwall”, ένα κομμάτι δηλαδή που θα γίνει τεράστια επιτυχία. Αν και το “Song 2” που κυκλοφόρησαν αργότερα έγινε μεγάλη επιτυχία και παίζεται μέχρι σήμερα ποτέ δεν θα γίνει αυτό που έψαχναν.
Υπάρχει ένα ρητό που λέει ότι «Την ιστορία την γράφουν οι νικητές». Κάπως έτσι λοιπόν η ιστορία γράφτηκε από τους φαν των Oasis. Κι αν αναρωτιέστε γιατί υπάρχει σύγκριση μεταξύ των δυο συγκροτημάτων είναι επειδή ήταν αντίπαλοι. Πίσω στο 1994 και το 1995 οι Oasis έβγαλαν τα δυο καλύτερα άλμπουμ τους. Τις ίδιες χρονιές οι Blur κυκλοφόρησαν και αυτοί δυο φοβερούς δίσκους. Και στις δυο περιπτώσεις οι Oasis νίκησαν σε πωλήσεις και εντυπώσεις. Ακόμα και σήμερα δεν μπορώ να πω ότι ήταν άδικο το αποτέλεσμα. Η αδικία ήρθε μετέπειτα όταν πολλοί άρχισαν να θεωρούν τους Blur κατώτερους.
Φτάνουμε αισίως στο φετινό έτος. Οι Blur επανενώθηκαν και κυκλοφόρησαν ένα νέο άλμπουμ. Ένα ακόμα επιτυχημένο άλμπουμ. Κι όμως μια ενδεχόμενη επανένωση των αδερφών Gallagher θα έκανε μεγαλύτερη φασαρία. Το βλέπουμε από τις φήμες που διαρκώς αναπτύσσονται και από τη διαρκή ενασχόληση των rock media. Το βλέπουμε και γύρω μας στον κόσμο. Αυτή είναι η αδικία. Μια αδικία που θα ακολουθεί τις δυο μπάντες για πάντα.
An Underrated Band


Υ.Γ. Αν θέλετε να ακούσετε Blur θα πρότεινα τα τραγούδια: “Country House”, “The Universal”, “Beetlebum”, “Fools Day”, “Tender” και το “Stereotypes”. Κατά τη γνώμη μου μαζί με το “Song 2” είναι τραγούδια που αξίζει να γνωρίζει κάποιος που ακούει βρετανικό Alternative Rock.

by dropmind

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου