Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Η Άνοδος Της Ελληνικής Stoner

Εν έτη 2016 η Στοουνική Επανάσταση – όπως μόλις την ονόμασα - στην ελληνική μουσική σκηνή καλά κρατεί. Το ρεύμα αυτό, όπως προδίδει και η δυναμική που παρουσιάζει, βρίσκεται ακόμα στην αρχή του, οπότε ρίξτε ρυθμούς και αφεθείτε στη μαγεία της καλύτερης μουσικής σκηνής που έχει αναδείξει η χώρα μας εδώ και πολλές δεκαετίες.



Θα πούμε πολλά στη συνέχεια του άρθρου για τις απαρχές και το σήμερα της ελληνικής stoner, μα πρώτα οφείλουμε να κατανοήσουμε το μέγεθος και την αξία ενός τέτοιου μουσικού θαύματος. Θεωρώ δεδομένο πως κάθε ροκάς θα αισθανθεί δέος αναλογιζόμενος τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μουσικών γενεών, που έλαβαν χώρα και οδήγησαν στην ανάπτυξη του είδους –ο σεβασμός προς το μουσικό παρελθόν είναι χαρακτηριστικό της rock. Το αίσθημα αυτό μάλιστα ενισχύεται, όταν κανείς το μεταφράσει στα ελληνικά δεδομένα. Όταν δηλαδή σκεφτεί, πως ποτέ πριν στην ελληνική επικράτεια δεν έχουν παρουσιαστεί καλλιτέχνες και σχήματα ικανά να εμπνεύσουν και να γαλουχήσουν σε τέτοιο βαθμό τους επόμενους που θ’ ανέβουν στην εγχώρια σκηνή. Η stoner rock μπορεί να γεννήθηκε στην Αμερική – όπου είναι φυσικά άμεσα συνδεδεμένο με τους Βlack Sabbath - αλλά στην Ελλάδα απέκτησε καινούργιο άρωμα και ταξιδεύει σιγά, σιγά στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Η σπίθα άναψε στα τέλη της θολής δεκαετίας του 80’ και κυρίως μετά το 1990, από μια χούφτα μπάντες που αποφάσισαν να πειραματιστούν αρχικά με έναν λίγο πιο ψυχεδελικό ήχο. Ανάμεσα σ’ αυτές σίγουρα ξεχώρισαν οι N
ightstalker, που πλέον θεωρούνται πατέρες της ελληνικής stoner. Εκείνοι δημιουργήθηκαν το 1989 και έδωσαν τα πρώτα δείγματα γραφής το 1994 με το άλμπουμ τους Side FX. Από τότε έμεναν πάντα επίκαιροι και μέχρι το 2000 είχαν καταφέρει να καθιερωθούν στην underground σκηνή, όχι τόσο λόγω της δισκογραφίας που αν και αγαπήθηκε εμπεριέχει μόνο 6 άλμπουμ, όσο λόγω της συναυλιακής τους παρουσίας όλα αυτά τα χρόνια εντός και εκτός συνόρων. Φυσικά σε μια Ελλάδα που η ροκ αποτελούσε ακόμα taboo για τους συντηρητικούς, και τα ελαφρολαϊκά έχαιραν μεγαλύτερης εκτίμησης από ποτέ στους οπαδούς της mainstream, οι συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές για κάτι παραπάνω, ο σπόρος όμως είχε πέσει στο έδαφος.
Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και η σκηνή έχει φτάσει όσο ψηλά καμία άλλη δεν είχε πρωτύτερα, γεννώντας συνεχώς καινούργιες, ταλαντούχες μπάντες, με πολλές συμμετοχές σε μεγάλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ. Εξ’ αυτών ηγετική θέση καταλαμβάνουν οι Planet of Zeus , που δημιουργήθηκαν το 2000 διατελώντας ως ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα σ’ αυτούς που ήρθαν μετά το 2006 και στους παλιότερους που κυριολεκτικά ήταν από άλλον αιώνα. Πλέον όπως ειπώθηκε ήδη υπάρχουν τόσες μπάντες που σχεδόν χάνεσαι και η σκηνή έχει αποκτήσει μεγάλο κοινό από πολλές διαφορετικές μουσικές καταβολές . Εάν λοιπόν είσαι καινούργιος σίγουρα πρέπει να αφιερώσεις χρόνο στους Villagers of Ioannina City και τους 1000mods, που φαίνεται να έχουν ήδη καθιερωθεί, όπως και τη μουσική ιδιοφυία των πρωτοεμφανιζόμενων Naxatras, που με ένα μόνο άλμπουμ έκλεισαν την πρώτη τους περιοδεία στο εξωτερικό. Εδώ θα μπορούσαμε να κλείσουμε αυτό το άρθρο μα θα ‘νιωθα άσχημα αν δεν ανέφερα ακόμα τους Void Droid, Puta Volcano και τους πιτσιρικάδες Tourlou The Band –γνωστούς και από το Schoolwave.
Εν έτη 2016 η Στοουνική Επανάσταση έχει ξεσπάσει και ώρα έχει φτάσει να πάρεις και εσύ μέρος, να στηρίξεις, να προστατέψεις και πρωτίστως να απολαύσεις αυτό το μικρό κομμάτι μουσικής μαγείας που έπεσε στη μικρή μας χώρα.



VIva la stoneration.



by sammheim

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου