Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Top 10 Rock Debut Singles

Την επιτυχία που άλλα συγκροτήματα γνώρισαν μετά από χρόνια δουλειάς και προσπάθειας, ορισμένα τη γεύτηκαν ήδη από την πρώτη κυκλοφορία τους. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα, κατά τη γνώμη μας, δέκα σημαντικότερα debut singles στην ιστορία της rock, για την επιλογή των οποίων εξετάζουμε τη συμβολή τους, τόσο στην πορεία της μπάντας, όσο και στην εξέλιξη της μουσικής.

Top 10 Debut Singles



10. Arctic Monkeys - I Bet You Look Good on the Dancefloor (2005)


Η φρενίτιδα με τους Arctic Monkeys στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας βρισκόταν στα ύψη και το πρώτο single τους με την ανεπιτήδευτη garage rock του, αποτέλεσε την κατάλληλη αφορμή για την έκρηξη αυτής.



9. Radiohead - Creep (1992)

Το debut single των Radiohead κυκλοφόρησε πριν από εικοσιπέντε χρόνια, γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία και παρότι η μπάντα απέδειξε πολλάκις ότι είναι απείρως περισσότερα από ένα one-hit wonder συγκρότημα, το ''Creep'' τη ''στοιχείωνει'' μέχρι σήμερα.



8. The Strokes - Hard to Explain (2001)

Το συγκρότημα από τη Νέα Υόρκη αποτέλεσε την απαρχή πολλών indie/garage rock καλλιτεχνών που εμφανίστηκαν στα 00ς και το μελωδικό ''Hard to Explain'' το καλύτερο ξεκίνημα για την εκτόξευση τόσο της μπάντας, όσο και του είδους.



7. The Beatles - Love Me Do (1962)

Το πρώτο δείγμα γραφής των πρωτεργατών της rock/pop μουσικής όπως την ξέρουμε δεν θα μπορούσε να μην είναι επιτυχία και να μην μνημονεύεται ως ένα από τα σημαντικότερα debut singles όλων των εποχών.



6. Oasis - Supersonic (1994)

Η ικανότητα του Noel Gallagher να γράφει catchy κομμάτια (και του Liam να τα ερμηνεύει) είχε φανεί από νωρίς, με το debut single των Oasis να αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη αρχή, τόσο για τη μπάντα όσο και για τη britpop στο σύνολό της.



5. The Clash - White Riot (1977)


Σκληρή punk, στίχοι με έντονο πολιτικό υπόβαθρο και γρήγορος ρυθμός, το White Riot αποτελεί ένα μικρό δείγμα γραφής της πορείας των The Clash τα επόμενα χρόνια, αλλά σίγουρα ένα από τα τραγούδια που καθόρισαν τη μουσική τους.



4. Joy Division - Transmission (1979)

Το debut single των Joy Division περιέχει όλα τα χαρακτηριστικά της μουσικής τους, με απόκρυφους, σκοτεινούς στίχους, σκληρή post-punk και την τελευταία να οφείλει την ύπαρξή της στο συγκρότημα και την εμβληματική φιγούρα του Ian Curtis.



3. The Doors - Break On Through (To the Other Side) (1967)


Η πρώτη κυκλοφορία της μπάντας ενός εκ των χαρισματικότερων frontmen στην ιστορία της rock, έγινε εκ των υστέρων επιτυχία, έμεινε, όμως, γνωστή ως fan favourite και ως μια από τις χαρακτηριστικότερες ερμηνείες του Jim Morrison.



2. The Jimi Hendrix Experience - Hey Joe (1966)


H ύπαρξη του Hey Joe χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του '60, με το τραγούδι να έχει ερμηνευτεί από πολλούς καλλιτέχνες και τη γνωστότερη - και καλύτερη - version να είναι αυτή του βιρτουόζου της κιθάρας Jimi Hendrix και της μπάντας του.



1. Sex Pistols - Anarchy in the U.K. (1976 )

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα τραγούδια στην ιστορία της rock μουσικής, το οποίο προκάλεσε πάταγο, εκτόξευσε την punk και αποτέλεσε μια ιδανική γροθιά στο κατεστημένο και τη συντηρητική Βρετανική κοινωνία. Αναμφισβήτητα, το νούμερο ένα.




Honorable Mentions:

Rage Against the Machine - Killing in the Name (1994)
The Ramones - Blitzkrieg Bop (1976)
R.E.M. - Radio Free Europe (1983)
Pearl Jam - Alive (1991)
Arcade Fire - Neighborhood #1 (Tunnels) (2004)

by street spirit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου