Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Bόλτα Σε Ένα Σκοτεινό Cabaret

Δύσκολα μπορεί κανείς να σταματήσει να εκπλήσσεται από την τεράστια ποικιλία σε μουσικούς τρόπους που απαντάται εκεί έξω, αφού όπως φαίνεται για κάθε μία κύρια κατηγορία που συναντάμε, ακολουθεί μία σωρεία υποομάδων με πολύ σαφείς διαχωρισμούς και ιδιαιτερότητες. Ενώ δε από αυτές ένας τεράστιος αριθμός μοιάζει να αντλεί έμπνευση από πιο παράδοξες και σκοτεινές καταστάσεις, καμία δεν καταφέρνει να προσεγγίσει το θέμα με τη γοητεία και τον εκλεπτυσμένο τρόπο του Dark Cabaret.


Το εν λόγω είδος, του οποίου οι ρίζες εκτείνονται από την punk μέχρι την glam και gothic rock, για πρώτη φορά εμφανίστηκε στη μουσική των Tiger Lillies και κυρίως αποπειράται να αναβιώσει τη νοσταλγική διάθεση της δεκαετίας του 20' και του '30, μέσα από μία πιο punk αισθητική. Ενώ φυσικά δε λείπουν τα όργανα που παραδοσιακά συναντώνται στη rock, υπάρχει μια καθαρά διαφορετική διάθεση, καθώς η ηλεκτρική κιθάρα δεν κατέχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που θα περίμενε κανείς - συχνά μάλιστα αυτή αντικαθίσταται με ακουστική - και χρησιμοποιούνται πιο σπάνια μουσικά όργανα όπως βιολί, ακορντεόν και τσέλο. Ενδιαφέρον ακόμα είναι ότι αν και τα τραγούδια της διακρίνονται για τη μελωδικότητα τους, πολλές φορές στα φωνητικά είναι εμφανείς οι επιρροές από την punk σκηνή, λόγου του άτακτου τρόπου με τον οποίο άλλοτε ξεφεύγουν και άλλοτε πατάνε επάνω στο ρυθμό.
Αυτό που ξεχωρίζει όμως το Dark Cabaret δεν είναι όσα ειπώθηκαν παραπάνω, μα η θεματολογία του, ή ακόμα καλύτερα η προσέγγιση την οποία επιλέγει απέναντι στα θέματά του. Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται καθώς η εκ πρώτης όψεως ευχάριστες μελωδίες που φτάνουν στον ακροατή, στην πραγματικότητα συνοδεύουν μια πολύ διαφορετική και συχνά μακάβρια ιστορία, που αφηγούνται οι στίχοι. Οι ιστορίες αυτές φυσικά ποικίλλουν, μα συνήθως εξετάζουν συνθήκες και συναισθήματα όπως αυτά διαθλώνται μέσα από έναν φακό ψυχολογικής έντασης και ψυχαναγκασμών, δημιουργώντας τη ξεχωριστή εκείνη θεατρικότητα που χαρακτηρίζει το είδος. Το μείγμα αυτό βέβαια απογειώνουν τα φωνητικά, που μπορεί να είναι είτε πολύ μελωδικά - ερχόμενα έτσι σε σύγκρουσή με το περιεχόμενο -, είτε να μην περιορίζονται ακριβώς στη μουσική - χαρίζοντας μια νέα δυναμική στο έργο.
Ολοκληρώνοντας λοιπόν τη μικρή αυτή ξενάγηση στο Dark Cabaret , δε μπορώ παρά να ελπίζω πως θα λειτουργήσει σαν ένα μικρό κίνητρο για εκείνους που -όπως και εγώ λίγες μέρες πριν - δεν είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα εξαιρετικά τραγούδια της ομάδας αυτής. Όσοι από την άλλη γνωρίζουν καλύτερα, ας ακούσουν την έκκληση μου και ας μοιραστούν μαζί μας τις γνώσεις τους.









By sammheim

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου