Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Remebering Layne Staley

Για άλλη μια φορά θα ξεφύγω από τη συνηθισμένη μου πεπατημένη εξαιτίας αυτής της ιδιάζουσας περίπτωσης. Layne Staley, λοιπόν. Ποιος είναι; Ο άνθρωπος που μαζί με τον Cobain και τον Chris Cornell υπήρξαν οι μεγάλες φωνές του ρεύματος του Seattle. Δυστυχώς, βέβαια ποτέ δεν είχε την αποδοχή του μεγάλου Curt ακόμα και αν η ζωή και το τέλος τους υπήρξαν αρκετά παρόμοια χαρακτηριστικά.

Ποιός Είναι Ο Layne Staley?
Ο λόγος που φέρνω αυτό το θέμα στην επιφάνεια είναι η 5η Απριλίου. Αυτήν τη διαβολεμένη μέρα ο μεγάλος παλιός frontman των Alice In Chains πέθανε στο διαμέρισμά του νικημένος από τα ναρκωτικά. Επίσης, είναι η πιθανή μέρα (δεν υπάρχει ακριβή ώρα θανάτου) της θρυλικής αυτοκτονίας του τραγουδιστή των Nirvana. Δυο πρόσωπα πολύ σημαντικά για την grunge σκηνή, αλλά με τελείως διαφορετική τύχη.
Προφανώς θεωρώ ότι οι Nirvana έβγαλαν απίστευτες συλλογές και δικαίως χαρακτήρισαν τη γενιά Χ. Αλλά αν με ρωτούσε κάποιος για τον δεύτερο θα έλεγα άνετα πως οι Alice In Chains καταλαμβάνουν τη θέση και μάλιστα όχι με μεγάλη διαφορά από τον πρώτο. Προσωπικά, πιστεύω ότι το υγιές και original grunge το εξυπηρέτησαν καλύτερα αυτοί από τις υπόλοιπες μπάντες του Seattle.
Κι εκεί είναι η αδικία ή ατυχία αν το θέλετε. Ο Layne Staley έκανε το καλύτερό που μπορούσε και χτυπούσε στα ίσια τη φωνή του Cobain. Το πρόβλημα ήταν η φήμη. Αυτή τον υποχρέωσε σε μια αιώνια δεύτερη θέση που χαρακτηρίζεται από την φράση “Σαν σήμερα πέθανε ο Cobain... Α ναι και ο Layne Staley”. Πολλές φορές μάλιστα αναφέρεται μόνο το πρώτο σκέλος.
Προς θεού δεν θεωρώ ότι οι περισσότεροι πρέπει να γνωρίζουν τον Staley. Άλλωστε αν δεν ακούν πολλοί αυτό το είδος δεν υπάρχει και λόγος. Αυτό που προσπαθώ είναι να εμφανίσω το πρόβλημα που θα υφίσταται για πάντα εξαιτίας ενός κακού timing. Το ίδιο που είχα θίξει σε ένα πιο παλιό άρθρο για τους Blur και τη διαμάχη τους με τους Oasis.
Κι όμως δεν πέθανε απλά ένας ακόμα άνθρωπος αλλά ένας μεγάλος καλλιτέχνης. Η μοναδική του φωνή που συνόδευε τη μπάντα φάνηκε πόσο έλειψε όταν μετά από χρόνια επανενώθηκαν. Φταίει και η βιομηχανία που άλλαξε, αλλά πώς να το κάνουμε ούτε οι Queen είναι το ίδιο χωρίς τον Mercury.
Αυτή τη μέρα, λοιπόν, δεν θρηνούμε τον θάνατο του Kurt, αλλά τον θάνατο της grunge γενικά. Στις 5 Απριλίου έχασε τους δυο μεγαλύτερους εκπροσώπους της. Ακόμα και αν ο ένας δεν ήταν ο καλύτερος, είναι ο Layne Staley! Αυτό λέει πολλά.

Ποιός Είναι Ο Layne Staley?


R.I.P για δυο από τους μεγαλύτερους μουσικούς που γνώρισε η γενιά Χ.


by dropmind

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου