Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Masterpiece Reviews : Siamese Dream

Η εναλλακτική μουσική, ό,τι αποκαλούμε alternative rock με τα διάφορα παρακλάδια της, έχει τις ρίζες της πίσω στα '80ς, είναι, όμως, άμεσα συνυφασμένη με τη δεκαετία του '90. Πρόκειται, ίσως, για μια από τις λίγες φορές στην ιστορία της μουσικής που ένα μουσικό (υπο)είδος κατόρθωσε να αφουγκραστεί σε τόσο μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες, τις σκέψεις και τα συναισθήματα των νέων. Η grunge, η britpop, το shoegaze κυριάρχησαν στα '90ς και ανέδειξαν μερικά από τα σπουδαιότερα μουσικά acts, μεταξύ των οποίων οι Nirvana και οι Radiohead. Χωρίς να κατατάσσονται αμιγώς στην πρώτη κατηγορία του grunge, οι εκ του Chicago ορμώμενοι The Smashing Pumpkins έγιναν ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της αμερικανικής alternative rock, κερδίζοντας διθυραμβικές κριτικές ήδη από το δεύτερο album τους, Siamese Dream.
Masterpiece Reviews : Siamese Dream


Το Siamese Dream κυκλοφόρησε στις 27 Ιουλίου του 1993 και αποτέλεσε το μεγάλο βήμα της μπάντας προς την κορυφή. Τα χρόνια εκείνα συναντάμε τους Pumpkins με το original line up των Billy Corgan, James Iha, D'arcy Wretzky και Jimmy Chamberlin, το οποίο είναι υπεύθυνο για τις μεγαλύτερες επιτυχίες του συγκροτήματος. Μετά την κυκλοφορία του debut album τους Gish το 1991, το οποίο αξιολογήθηκε θετικά από τους κριτικούς και δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες για τη συνέχεια, ακολούθησε μια κρίσιμη περίοδος για τους The Smashing Pumpkins. Τσακωμοί, αποτυχημένες σχέσεις, ναρκωτικά και η κατάθλιψη του Billy Corgan αναστάτωσαν την μπάντα, το hype για την οποία ήταν μεγάλο και, βέβαια, δύσκολα διαχειρίσιμο. Το πρώτο κομμάτι που προοριζόταν για το δίσκο, το εμβληματικό ''Today'' γράφτηκε από τον Corgan ένα πρωινό που κατακλυζόταν από αυτοκτονικές τάσεις και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα του λυρισμού και της συναισθηματικής δύναμης των τραγουδιών του συγκροτήματος. Οι στίχοι του Siamese Dream είναι έντονα φορτισμένοι και εκδηλωτικοί, πολλές φορές μελαγχολικοί και καταθλιπτικοί, φωνάζοντας για την ειλικρίνειά τους. Το ''Disarm'', ένα από τα καλύτερα κομμάτια του album μιλά για τη στενή σχέση που είχε ο Corgan με τους γονείς του, ενώ το ''Spaceboy'' αποτελεί φόρο τιμής στον ετεροθαλή αυτιστικό αδερφό του. Το Siamese Dream έβγαλε δύο ακόμα singles, το ''Cherub Rock'', μια κριτική στην αμερικανική μουσική βιομηχανία και το ''Rocket'', όμως το μεγάλο highlight του δίσκου είναι άλλο. Το shoegaze-influensed ''Mayonaise'' δεν είναι παρά οι Pumpkins σε έκδοση σχεδόν έξι λεπτών, με δυνατές κιθάρες και drums, μελαγχολικούς στίχους και τον Corgan να κραυγάζει '' I just want to be me, when I can, I will''.
Οι μουσικοί πειραματισμοί των The Smashing Pumpkins είναι παρόντες σε όλη τη διάρκεια της καριέρας τους, έτσι και στο Siamese Dream. Η alternative rock κυριαρχεί, με εμφανείς, όμως, τις grunge και heavy metal επιρροές και την μπάντα να μη σταματά εκεί και να πειραματίζεται με την ψυχεδελική rock και το shoegaze των My Bloody Valentine. Εξάλλου, ο άνθρωπος που μίξαρε το Loveless, o Alan Moulder έκανε τη μίξη και στο Siamese Dream, ενώ την παραγωγή ανέλαβε ο Butch Vig, γνωστός από τη δουλειά του στο Nevermind των Nirvana. Συν τοις άλλοις, η τελειομανία του Corgan οδήγησε στο να ηχογραφήσει ο ίδιος σε μεγάλο βαθμό τα κιθαριστικά και μπασιστικά μέρη των κομματιών, γεγονός που προκάλεσε κρίση στη σχέση του με τα άλλα μέλη του συγκροτήματος.
Το Siamese Dream αποτέλεσε το breakthrough album των The Smashing Pumpkins και αυτό που τους έκανε ευρέως γνωστούς στον κόσμο της μουσικής. Η μπάντα κυκλοφόρησε δύο ακόμη καλούς δίσκους με το κλασικό line-up της, το κορυφαίο Mellon Collie and the Infinite Sadness το 1995 και το Adore το 1998. Το Siamese Dream, όμως, αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη δουλειά της, μιας και δεν είναι παρά η αποτύπωση του συναισθηματισμού νέων ανθρώπων στη μουσική τους, το album που σε λίγο παραπάνω από μία ώρα καταφέρνει να γεμίσει τον ακροατή και να τον κάνει να δει τον εαυτό του στα τραγούδια του. Ένα πραγματικό αριστούργημα.

Masterpiece Reviews : Siamese Dream


by street spirit 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου