Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Masterpiece Reviews : Is This It

Η Νέα Υόρκη αποτελεί μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις πόλεων που εδώ και πολλά χρόνια ''αναδεικνύουν'' σπουδαία συγκροτήματα και καλλιτέχνες (The Velvet Underground, Patti Smith κ.ά.). Η παράδοση αυτή συνεχίστηκε και κατά την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, με μπάντες όπως οι Interpol, οι Yeah Yeah Yeahs και οι The Strokes. Οι τελευταίοι, σαν άλλοι rock heroes, ήρθαν για να σώσουν την - σε μεγάλο βαθμό παραπαίουσα - rock σκηνή με το debut album τους, Is This It.

Masterpiece Reviews : Is This It


Το Is This It κυκλοφόρησε στις 30 Ιουλίου του 2001 και έμελλε να αποδειχθεί καθοριστικό για την πορεία της εναλλακτικής μουσικής στη συνέχεια της δεκαετίας. Συνδυάζοντας τις garage επιρροές τους με μελωδικούς indie ρυθμούς, οι Νεουουρκέζοι βρέθηκαν γρήγορα στην κορυφή. Ο Julian Casablancas γράφει απλοϊκούς αλλά αληθινούς στίχους για την καθημερινότητα και τις ανθρώπινες σχέσεις σε μια μεγαλούπολη, μιλώντας στις καρδιές πολλών νέων. Οι The Strokes δεν αποτελούσαν παρά παιδιά που ενηλικιώθηκαν στη μεγαλύτερη των μητροπόλεων, τη Νέα Υόρκη και δεν θα υπήρχαν μάλλον καταλληλότεροι για να αποδώσουν τα συναισθήματα της νεανικής κενότητας, της μελαγχολίας και των εφηβικών αναζητήσεων (The Modern Age, Someday, Take It or Leave It). Φυσικά, από το album δεν λείπουν και τα τραγούδια-αναφορές στα ναρκωτικά (Soma) και στις ερωτικές περιπτύξεις (Barely Legal, Alone, Together). Τρία singles κυκλοφόρησαν από το δίσκο (Hard to Explain, Last Nite, Someday), με το πρώτο να αποτελεί το χαρακτηριστικότερο ίσως δείγμα της μελωδικής garage μουσικής των The Strokes και το Last Nite αυτό που τους καθιέρωσε στο μουσικό στερέωμα και στο πιο mainstream κοινό. Το κιθαριστικό δίδυμο της μπάντας, Albert Hammond Jr και Nick Valensi λειτουργεί αρμονικά και δίνει στα τραγούδια τον κατάλληλο ρυθμό και ένταση. Συνολικά, το Is This It ακούγεται εύκολα και ευχάριστα και στα 37 λεπτά του, καταφέρνοντας να διασκεδάζει τον ακροατή χωρίς να τον κουράζει.
Η έκδοση του δίσκου στις δύο πλευρές του Ατλαντικού παρουσιάζει κάποιες διαφορές, τόσο ως προς το εξώφυλλό του όσο και ως προς την tracklist του. Το original artwork, με ένα γυμνό γυναικείο σώμα θεωρήθηκε προσβλητικό από τη συντηρητική μουσική βιομηχανία και αντικαταστάθηκε στις ΗΠΑ. Συν τοις άλλοις, στον απόηχο της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου και στην ευαισθησία που αυτή δημιούργησε, το ένατο κομμάτι του δίσκου, το περιπαικτικό New York City Cops αντικαταστάθηκε στην αμερικανική έκδοση από το When It Started.

Masterpiece Reviews : Is This It
To alternate cover που χρησιμοποίησε το συγκρότημα για την αμερικάνικη έκδοση.

Οι The Strokes, λοιπόν, φέρνοντας σχεδόν από το πουθενά το garage rock των 70s στον 21ο αιώνα και προσαρμόζοντας το στα σύγχρονα δεδομένα, πέτυχαν την ολική επαναφορά της rock μουσικής και αποτέλεσαν την απαρχή πολλών indie/garage συγκροτημάτων που θα έκαναν την εμφάνισή τους στη συνέχεια της δεκαετίας (The Arctic Monkeys, The Libertines κ.ά.). Αξίζει να σημειωθεί πως το Is This It κέρδισε μεγάλη αναγνώριση από τους κριτικούς και περιλαμβάνεται σε όλες τις λίστες των μεγάλων μουσικών sites και περιοδικών για τους καλύτερους δίσκους της δεκαετίας, όλων των εποχών και των σημαντικότερων debut albums. Οι ίδιοι οι The Strokes δεν κατόρθωσαν ποτέ να ξεπεράσουν την επιτυχία του Is Thit It, παρότι κυκλοφόρησαν ένα ακόμη καλό album το 2003 (Room on Fire). Είχαν κερδίσει, όμως, ήδη μια αξιοπρεπέστατη θέση στο πάνθεον της μουσικής. 

Masterpiece Reviews : Is This It


by street spirit





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου