Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

H Mάχη Του Britpop

Ήρθε η ώρα που περίμενα πολύ καιρό! Στην πραγματικότητα άντεξα πάρα πολύ. Όσοι έχετε καταλάβει από τον τίτλο για ποιο πράγμα μιλάω συγκεντρωθείτε εδώ και διαβάστε προσεκτικά. Δεν θέλω ούτε για δευτερόλεπτο να πάρετε τα μάτια σας από αυτό το άρθρο.

H Mάχη Του Britpop

Για όσους δεν είναι φαν του είδους η μάχη του Britpop αποτελεί ένα μεγάλο γεγονός στην ιστορία της μουσικής το οποίο είχε ένα αρκετά ισχυρό αντίκτυπο. Το 1995 το θέμα που μονοπωλούσε σε όλες τις ειδήσεις ήταν λίγο πολύ ο Σαντάμ Χουσεϊν και τα πυρηνικά του. Αυτό γινόταν σε όλον τον κόσμο εκτός από τη Βρετανία. Μετά από πολλά χρόνια βρήκαν όχι έναν, αλλά δυο εκπροσώπους της βρετανικής ροκ σκηνής που μπορούσαν να κοντράρουν στα ίσια την αντίστοιχη αμερικάνικη που κακά τα ψέματα μετά τον θάνατο του Cobain αποδυναμώθηκε αρκετά.
Τη χρονιά εκείνη, λοιπόν, οι Blur και οι Oasis ανακοίνωσαν την κυκλοφορία των καινούργιων δίσκων τους. Και δεν ήταν απλά άλμπουμ. Μιλάμε για κοτζάμ (What’s The Story) Morning Glory? και The Great Escape. Και για να γίνει ακόμα πιο επική η μάχη οι δυο “αντίπαλες” μπάντες κυκλοφόρησαν το πρώτο τους single την ίδια μέρα. Από την μια οι Oasis με το Roll With It και από την άλλη οι Blur με το Country House.
Ο κερδισμένος θεωρητικά θα έπαιρνε τα ηνία της britpop και γενικότερα βρετανικής σκηνής. Από την άλλη ο χαμένος θα προσπαθούσε να μαζέψει τα κομμάτια του. Για να μην λέτε πως είμαι υπερβολικός θυμίζω πως αναφερόμαστε σε δυο άμεσους ανταγωνιστές και όχι σε ψευτοδιλήμματα τύπου Offspring vs Green Day ή Clash vs. Sex Pistols.
Για την ιστορία νικητές αναδείχθηκαν οι Blur καθώς το δικό τους single πούλησε περισσότερο (προφανώς αφού ήταν το Country House εναντίον του Roll With It) και μάλιστα με μια αξιόλογη διαφορά. Θα μου πείτε βέβαια σε όλα αυτά που είναι το Wonderwall, το Don’t Look Back In Anger και το Champagne Supernova; Και γιατί έχουν μείνει οι Oasis στις μνήμες περισσότερων ανθρώπων; Ναι, κέρδισαν οι Blur την μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο. Το άλμπουμ των Oasis έκανε τέτοιο πάταγο που μέχρι σήμερα θεωρείται ως το μεγαλύτερο britpop άλμπουμ όλων των εποχών.
Μετά από αυτή τη σύντομη ιστορική αναδρομή, λοιπόν, εγώ ερωτώ ευθέως γιατί είναι τόσο σημαντική αυτή η μάχη; Αφού τελικά δεν κρίθηκαν και πολλά. Να εξηγηθώ. Το Britpop άνθισε πάρα πολύ στις αρχές της δεκαετίας του 90 και κορυφώθηκε το 95 αλλά για κάποιον ανεξήγητο λόγο μετά από εκείνη τη χρονιά πήρε την κατακόρυφη κάθοδο. Κοινώς οι μπάντες ή θα άλλαζαν ύφος ή θα χάνονταν στη λήθη. Κι έτσι έγινε λίγο πολύ για τους περισσότερους.
Για μένα η συγκεκριμένη μάχη όσον αφορά το μουσικό κομμάτι είναι σημαντική μόνο στην όπως έχω αναφέρει στο παρελθόν αδικία εναντίον των Blur. Από εκεί και πέρα το μόνο αξιοσημείωτο είναι το αποτέλεσμα που έχει ένα διαφημιστικό τρικ. Το πώς, δηλαδή, μπορεί να ανεβάσει τις πωλήσεις διότι κακά τα ψέματα οι δισκογραφικές εταιρίες έβαλαν το χεράκι τους για να δημιουργηθεί ο συγκεκριμένος ανταγωνισμός καθότι μέχρι τότε οι τα δυο αντίπαλα “στρατόπεδα” σέβονταν τον αντίπαλό τους.
Κι αν δεν με πιστεύετε ας δούμε λίγο τι έγινε στο μέλλον. Θα παραθέτω μόνο ονομαστικά κάποια αληθινά γεγονότα. Οι μέχρι τότε Creep, Radiohead κατάφεραν να αφήσουν πίσω την one-hit-wonder επιτυχία τους και να χτίσουν πιο στέρεες βάσεις κι έγιναν το μεγαλύτερο Rock βρετανικό συγκρότημα των τελευταίων 25 ετών. Ο κόσμος στράφηκε στο Pop punk, το Teen Pop και το Rap και αργότερα στην ηλεκτρονική μουσική. Οι Verve του Richard Ashcroft ήρθαν σαν αστραπή και αποτέλεσαν τον μόνο σοβαρό κίνδυνο που ένιωσαν ποτέ οι Radiohead. Οι Oasis έβγαλαν τον έναν μέτριο δίσκο μετά τον άλλον, τσακώθηκαν, διαλύθηκαν και πλέον αποτελούν απλά ένα στοίχημα για το αν θα επανενωθούν. Οι Blur κυκλοφόρησαν εκπληκτικούς δίσκους με τελευταίο, μάλιστα, το The Magic Whip που βγήκε ακριβώς πριν 2 χρόνια.

H Mάχη Του Britpop

Τα παραπάνω αποτελούν ιστορικά γεγονότα καταγεγραμμένα όχι από προσωπική, αλλά αντικειμενική ματιά. Κι αποδεικνύουν περίτρανα ότι αυτή η μάχη ήταν κάτι εικονικό. Δεν υπήρχε κάποιο βασίλειο, δεν υπήρξε κάποια φοβερή εξέλιξη. Μόνο το άγχος των Oasis που ναι μεν έμειναν στην ιστορία, αλλά κυρίως για όσα έκαναν από το 95 και πριν και η αδικία προς τους Blur.
Κλείνοντας περιμένω τα δικά σας σχόλια. Όχι για το ποιος έπρεπε να επικρατήσει στον πόλεμο. Μέχρι και εγώ που είμαι φαν των Blur θεωρώ ότι δεν είχαν καμία τύχη τότε. Αλλά για το ποιος από τους δυο τελικά είχε πιο αξιόλογη καριέρα.




by dropmind

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου