Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Top 10 Basslines

Η αλήθεια είναι πώς από μικρό το μουσικό όργανο που με τράβαγε περισσότερο ήταν η κιθάρα. Αυτό τελικά με οδήγησε να ξεκινήσω μαθήματα κιθάρας(τα όποια συνεχίζω μέχρι τώρα) και να μπορώ να παίξω σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο. Όσο όμως μεγάλωνα έβρισκα κάτι ιδιαίτερα εντυπωσιακό στον ήχο του μπάσου άλλα και στον τρόπο με τον οποίο οι μπασίστες προσεγγίζουν και παίζουν το όργανο τους. Έτσι μια μέρα αναρωτήθηκα ποια είναι τα 10 καλύτερα basslines. Στη συνέχεια λοιπόν θα παραθέσω αλλά και θα προσπαθήσω να εξηγήσω τους λόγους για τους οποίους κατά τη δική μου ταπεινή άποψη τα συγκεκριμένα basslines ανήκουν στη συγκεκριμένη λίστα και τη θέση τους στη λίστα αυτή. Για να μην κατακλυστεί η λίστα από τα ίδια συγκροτήματα θα τηρήσουμε τον κανόνα του ενός τραγουδιού ανά καλλιτέχνη. Πάμε λοιπόν.


Top 10 Basslines



10.Schism - Tool

Ξεκινάμε με μια από τις πιο επιτυχημένες μπάντες του 21ου αιώνα. Το πρώτο single της μπάντας από το τρίτο album τους ''Lateralus'' περιέχει ένα από τα πιο χαρακτηριστικά basslines και είναι βραβευμένο με βραβείο Grammy. Το πιο παράξενο με το συγκεκριμένο κομμάτι είναι πως αλλάζει μέτρα 47 φορές!!.




9.Hysteria - Muse

Το τραγούδι είναι γραμμένο από τον κιθαρίστα της μπάντας τον Mattthew Bellamy. Ο ίδιος έχει πει πως το τραγούδι ξεκινάει με ένα πολύπλοκο και ''γεμάτο'' bassline με ενα groovy σταθερό τόνο,δείχνοντας μας έτσι όχι μόνο τη δυναμικότητα των Muse σαν συγκρότημα άλλα και τη συνθετική τους ικανότητα. Τέλος το bassline του κομματιού ψηφίστηκε ως το 6 καλύτερο bassline από το site MusicRadar.




8.Peace Sells - Megadeth


Στη συνέχεια έχουμε ένα πιο ''σκληρο'' κομμάτι. Γραμμένο από το frontman του συγκροτήματος Dave Mustaine,ο οποίος έχει γράψει και το bassline με το οποίο αρχίζει το κομμάτι. Ο μπασσιστας των Megadeth Dave Ellefson έχει πει πως είναι ένα από τα πιο δύσκολα και περίεργα κομμάτια για να παίξει κάποιος στο μπάσο.Επίσης το τραγούδι έγινε γνωστό και στο ευρύτερο κοινό μέσα από τη χρήση του αρχικού bassline στο MTV News.







      7.Wrathchild - Iron Maiden 
Τι  να πει κάνεις για το βασικό συνθέτη,στιχουργό αλλά και ιδρυτή των Iron Maiden. Η συμβολή του Steve Harris όχι μόνο στους Iron Maiden αλλά και στον κόσμο της μουσικής είναι τεράστια. Στο εν λόγω λοιπόν κομμάτι ο εμβληματικός μπασίστας ξεκινάει με ένα απλό bassline μέσα από το οποίο μας προϊδεάζει κιόλας για τη συνέχεια του κομματιού. Δίνει έτσι το τόνο στον οποίο θα κινηθεί όχι μόνο το κομμάτι,όχι μόνο το Killers σαν δίσκος αλλά και ολόκληρη η καριέρα των Βρετανών μεταλλάδων.




6.Orion - Metallica

Cliff Em All. Ο James Hetfield έχει δηλώσει χαρακτηριστικά πως ο μπασίστας των Metallica ήταν ο μόνος από τα 4 μέλη του συγκροτήματος που είχε μουσική παιδεία. Αυτό είναι εμφανές στη συγκεκριμένη σύνθεση του Cliff Burton καθώς δημιουργεί ένα ορχηστρικό αριστούργημα το οποίο ναι μεν ξεκινάει χαλαρά και ήρεμα αλλά μετά μέσα από τα 2 solo του Cliff παίρνει τη χαρακρητιστικη ένταση και ''αγριαδα'' που εμφανίζεται σε όλα τα τραγούδια των Metallica. Θα μπορούσα να είχα επιλέξει την εκπληκτική εισαγωγή του For Whom The Bell Tolls αλλά πιστεύω πως το ορχηστρικό Orion ξεπερνάει το πρώτο. Δεν είναι τυχαίο πως ενώ το For Whom The Bell Tolls αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των live της μπάντας, οι Jason Newstend και Robert Trujilo έχουν αποπειραθεί ελάχιστες φορές να παίξουν το Orion live.





5.YYZ - Rush

Στην πέμπτη θέση έχουμε ακόμα ένα ορχηστρικό κομμάτι το οποίο κιόλας έχει προταθεί και για βραβείο Grammy. Το κομμάτι είναι γραμμένο σε ρυθμό 5/4 από των κιθαρίστα του συγκροτήματος Alex Lifeson και το όνομα του(YYZ) είναι τα αρχικά του Lester B. International Airport του Toronto σε κώδικα morse.




4.Come Together - Beatles

Το πρώτο κομμάτι του Abbey Road είναι γραμμένο από τον John Lennon,ενώ το bassline είναι εμπνευσμένο και παιγμένο από τον Paul McCartney.




3.Give It Away - Red Hot Chili Peppers

Ο Flea είναι ένας από τους καλύτερους μπασιστες της τελευταίας εικοσαετίας και το αποδεικνύει τρανά σε αυτό το τραγούδι. Η μουσική γράφτηκε απο τον κιθαρίστα John Frusciante και το μπασίστα Flea κατά τη διάρκεια ενός jam session μήνες πριν από την ηχογράφηση του album. Από την κυκλοφορία του έχει πάρει πολλά βραβεία συμπεριλαμβανομένου ενός βραβείου Grammy για την καλύτερη Hard Rock ερμηνεία το 1992.




2.Another One Bites The Dust - Queen

Δεν γινόταν να αφήσουμε έξω από τη λίστα μια από τις μεγαλύτερες μπάντες όλων των εποχών. Το κομμάτι είναι γραμμένο απο το μπασ'ιστα του συγκροτήματος John Deacon ο οποίος σε συνέντευξη του έχει δηλώσει πως έγραψε το bassline εμπνευσμενος απο το disco κομμάτι ''Good Times'' των ''Chic''. Επίσης το κομμάτι κέρδισε το  American Music Award για το καλύτερο Rock Single και έχει προταθεί και για βραβείο Grammy.





1.Money - Pink Floyd 

Ο άνθρωπος που δημιούργησε το αριστούργημα που ονομάζεται ''The Wall''. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά basslines όλων των εποχών. Ο Roger Waters γράφει το κομμάτι στον ασυνήθιστο ρυθμό των 7/4 ενω ο ρυθμός αλλάζει για τα solo του David Gilmour. Ο κιθαρίστας των Pink Floyd David Gimour έχει πει πως το αρχικο riff και οι στίχοι ηταν ιδέα του Roger Waters ενώ εκείνος απλά προσέθεσε τα solo της κιθάρας.







Honorable Mentions

  • Low Rider-War
  • Feel Good Inc.-Gorillaz
  • My Generation-The Who
  • Dazed And Confused-Led Zeppelin

by Tsouv34

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου