Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

H Εναλλακτική Μουσική Σκηνή Της Νέας Υόρκης

Η μουσική επηρεάζεται, σε μικρότερο ή σε μεγαλύτερο βαθμό ανάλογα με τις περιστάσεις, από τον τόπο στον οποίο διαμορφώνεται, την πόλη ή τη χώρα. Σε επίπεδο πόλης και στο βαθμό που μια περιοχή μπορεί να επηρεάσει, ακόμα και να γεννήσει ένα μουσικό είδος, η Νέα Υόρκη αποτελεί, ίσως, το κορυφαίο μέρος στον κόσμο για τη δημιουργία μουσικής. Η συμβολή της Νέας Υόρκης, του Μπρονξ, του Μανχάταν και όλων των πόλεων που διαμορφώνουν τον τεράστιο μητροπολιτικό δήμο στην ανάδειξη των διάφορων μορφών της εναλλακτικής μουσικής, από την punk μέχρι την indie rock, είναι μεγάλη και θα ανατρέξουμε σε αυτή μέσα από τους καλλιτέχνες και τα συγκροτήματα που γεννήθηκαν αλλά και έζησαν εκεί.

H Εναλλακτική Μουσική Σκηνή Της Νέας Υόρκης

Η ιστορία της alternative σκηνής της Νέας Υόρκης χρονολογείται πίσω στα 60ς και τους θρυλικούς The Velvet Underground, με το συγκρότημα του Lou Reed να γίνεται συνώνυμο της πειραματικής και proto punk μουσικής, κυρίως με την κυκλοφορία της περίφημης ''μπανάνας''. Λίγα χρόνια αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του '70 η πόλη θα αποτελέσει και επίσημα την γενεσιουργό αιτία της punk, με τους New York Dolls και την Patti Smith (γεννήθηκε στο Σικάγο αλλά μεγαλούργησε στη Νέα Υόρκη) να αποτελούν τους πρωτοπόρους του είδους. Συνακόλουθα, το 1976 ήταν η χρονιά ορόσημο για την punk σκηνή, με τον ομώνυμο δίσκο των Ramones να αποτελεί, ίσως, το σημείο μηδέν της εμφάνισής της. Την περίοδο εκείνη η μουσική σκηνή της Νέας Υόρκης βρισκόταν σε οίστρο και ένα χρόνο μετά, οι Television και οι Talking Heads έκαναν το δισκογραφικό τους ντεμπούτο, οι πρώτοι μένοντας γνωστοί για το εμβληματικό ''Marquee Moon'' και οι δεύτεροι για τη σημαντική για το new wave πορεία που θα διανύσουν τα επόμενα χρόνια. Στα 80s και ολοκληρώνοντας την, σχηματικά, πρώτη φάση του εναλλακτικού ρεύματος της Νέας Υόρκης, έκανε την εμφάνισή του το πιο underground συγκρότημα από όσα έχουν αναφερθεί έως τώρα. Οι Sonic Youth, με τις εξαιρετικές κιθάρες και τα σπουδαία albums διετέλεσαν πρωτοπόροι της αμερικανικής alternative rock και συνέβαλαν στην ανάδειξη των Nirvana στις αρχές των 90s.
H Εναλλακτική Μουσική Σκηνή Της Νέας Υόρκης
(Οι Ramones, η Patti Smith και ο John Cale των The Velvet Underground στη Νέα Υόρκη το 1976)
Από τα καλύτερα χρόνια των Sonic Youth μέχρι το 2000, η Νέα Υόρκη είδε την alternative rock να τίθεται για λίγο στο περιθώριο και όλο και περισσότερα hip hop συγκροτήματα να πρωταγωνιστούν (Public Enemy, Beastie Boys, A Tribe Called Quest κ.ά). Στις αρχές του 21ου αιώνα, όμως, και στον απόηχο της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου, η πόλη μπαίνει και πάλι στο προσκήνιο, διαδραματίζοντας σπουδαίο ρόλο στο garage και post-punk revival που άνθιζε εκείνη την εποχή. Οι The Strokes με το καθοριστικό ''Is This It'' και τη μελωδική garage rock τους και οι Interpol με την Joy Division influenced post-punk τους αποτέλεσαν οδηγό για τις πάμπολλες μπάντες του είδους που εμφανίστηκαν στη συνέχεια της δεκαετίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Συγχρόνως, dance punk και alternative dance συγκροτήματα όπως οι Yeah Yeah Yeahs και οι LCD Soundsystem προχώρησαν σε σημαντικές κυκλοφορίες, ενώ οι Grizzly Bear και οι Vampire Weekend, κατευθείαν από τα κιτάπια του Pitchfork, αποτέλεσαν τους κύριους εκπροσώπους της indie rock σκηνής.

H Εναλλακτική Μουσική Σκηνή Της Νέας Υόρκης
(Οι The Strokes, πρωτοπόροι της αναβίωσης του garage rock της δεκαετίας του 2000)


Η Νέα Υόρκη δεν είναι μόνο οι μεγάλες αγορές και οι τεράστιοι ουρανοξύστες. H rock μουσική και η εναλλακτική έκφανσή της βρήκε τρόπο έκφρασης στα σκοτεινά σοκάκια, τα μυσταγωγικά bars, τη βραδινή θέα του East River και του Hudson. Στην punk και στην post-punk, στην alternative rock και στο revival movement, η Νέα Υόρκη είχε τη δική της σημαντική συμβολή, τις δικές της σπουδαίες μορφές και δίσκους. Και μιας και οι τελευταίοι είναι αυτοί που μένουν, παρακάτω μπορείτε να πάρετε μια μικρή γεύση των όσων αναφέρθηκαν στο κείμενο, ακούγοντας κάποιο ή, καλύτερα, κάποια από τα προτεινόμενα albums:

The Velvet Underground and Nico -''The Velvet Underground and Nico'' (1967)
New York Dolls -''New York Dolls'' (1973)
Patti Smith -''Horses'' (1975)
Ramones -''Ramones'' (1976)
Television -''Marquee Moon'' (1977)
Blondie -''Parallel Lines'' (1978)
Talking Heads -''Remain in Light'' (1980)
Sonic Youth -''Daydream Nation'' (1988)
The Strokes -''Is This It'' (2001)
Interpol -''Turn on the Bright Lights'' (2002)
Yeah Yeah Yeahs -''Fever to Tell'' (2004)
TV on the Radio -''Return to Cookie Mountain'' (2006)
The Hold Steady -''Boys and Girls in America'' (2006)
LCD Soundsystem -''Sound of Silver'' (2007)
Vampire Weekend -''Vampire Weekend'' (2008)
Grizzly Bear -''Veckatimest'' (2009)

Bonus Tracks:
The Rapture -''House of Jealous Lovers'' (2002)

The Walkmen -''The Rat'' (2004)

by street spirit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου