Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Top 10 Songs That Tell A Story

Ξεκινώ το συγκεκριμένο άρθρο αναφερόμενος στα τοπ 10. Δεν μου αρέσουν γενικά σαν ιδέα γιατί δεν πιστεύω ότι οποιαδήποτε στιγμή θα μπορούσα να κρίνω το αγαπημένο μου τοπ 10. Ακόμα και αυτό δεν μπορεί να είναι σίγουρα σωστό.
Σήμερα ,λοιπόν, θα δούμε τις 10 καλύτερες μουσικές μυθοπλασίες. Με τον όρο μυθοπλασίες εννοούμε ότι είναι ιστορίες που δεν είναι αληθινές αν και θα μπορούσαν κάποιες από αυτές. Μια βασική προϋπόθεση για να φτιάξω αυτή τη λίστα ήταν να μη συμπεριλάβω παραπάνω από ένα τραγούδι από κάθε συγκρότημα. Δεν θέλω να σποϊλάρω ποια συγκροτήματα είχαν παραπάνω από ένα τραγούδι στο προσχέδιο, αλλά όποιος θέλει μπορεί να απευθυνθεί για να τα αναφέρουμε σε άλλο άρθρο. Με αυτά τα σκεπτικά ξεκινάμε.

Top 10 Songs That Tell A Story


10. Blur - Country House

Το τραγούδι αυτό αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια των Blur. Αναφέρεται στην ιστορία ενός επιχειρηματία που αποφασίζει να αφήσει την πόλη και τη δουλειά του και να ζήσει στην ύπαιθρο. Μακριά από όλα τα άγχη και την πίεση απολαμβάνει τη ζωή του και ξεκουράζεται χωρίς να έχει σκοπό να γυρίσει ποτέ πίσω. Έμπνευση αποτέλεσε ο πρώην μάνατζερ των Blur, Dave Balfe που αποφάσισε να εγκαταλείψει τη δισκογραφική και να φύγει από την πόλη για την εξοχή. Πολύ σημαντική πληροφορία για αυτό το τραγούδι είναι ο στίχος «Hes got morning glory and lifes a different story» ο οποίος πολύ θεώρησαν ότι αναφέρεται εμμέσως στο αλμπουμ “(Whats the story) morning glory” των Oasis κάτι που μάλλον αποτελούσε μια απλή διαβολική σύμπτωση.




9. Muse - Explorers

Πάντα το τραγούδι αυτό μου θυμίζει το “Interstellar”. Οι ιστορίες μοιάζουν πάρα πολύ μεταξύ τους αν και ξεχωρίζουν σε ένα σημείο. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, όμως. Το κομμάτι αναφέρεται σε έναν άνθρωπο από τους τελευταίους που έχουν μείνει ζωντανοί στη σχεδόν κατεστραμμένη Γη του μέλλοντος. Αυτός ο άνθρωπος προσπαθεί να τιθασεύσει την απαισιοδοξία του και να συνεχίσει να ονειρεύεται πως θα μπορέσει να φύγει από τον πλανήτη. Κι εδώ ξεχωρίζουν οι ιστορίες διότι δεν καταφέρνει να ξεφύγει σύμφωνα με το τραγούδι. Ταυτόχρονα φαντάζεται τη Γη του παρελθόντος με τα υπέροχα τοπία και διάφορες φυσικές ομορφιές. Fun Fact: Το τραγούδι αναφέρει μέσα τη δημιουργία Helium-3 (Ήλιου-3) προκειμένου να διαφύγουν, ένα άτομο το οποίο μπορεί θεωρητικά να αποδώσει τεράστια ποσά ενέργειας. Helium-3 λέγεται και η δισκογραφική που ίδρυσαν οι Muse.




8. Ska-P - El Gato Lopez

Ο συμπαθέστατος Lopez είναι ένας αλητόγατος σε ένα υποθετικό περιβάλλον όπου οι γάτες φέρονται σαν να είναι άνθρωποι. Επειδή είναι πολύ φτωχός γυρνάει συνεχώς στα σκουπίδια για να βρει τροφή και κλέβει από τις πιο πλούσιες γάτες χρήματα προκαλώντας τους αστυνόμους να τον κυνηγήσουν. Επιπλέον, ακούει συνεχώς μουσική του δρόμου και αγαπημένο του είδος αποτελεί φυσικά η σκα. Από το συγκρότημα φαίνεται ότι ο γάτος αυτός είναι πολύ αγαπητός, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και τη «μασκότ» των Ska P.




7. Green Day - Jesus Of Suburbia

Το τραγούδι αναφέρεται στα διδάγματα ενός διαφορετικού Ιησού ο οποίος εκπροσωπεί τις χαμηλότερες κοινωνικά τάξεις. Χωρίζεται σε πέντε κομμάτια. Στο πρώτο εμφανίζεται ο Ιησούς. Στο δεύτερο κομμάτι αναφέρεται στους ανθρώπους του σήμερα που δεν ενδιαφέρονται για τίποτα. Στο τρίτο ο Ιησούς εκφράζει την άποψη ότι αφού κανείς δεν ενδιαφέρεται για αυτόν ούτε αυτός θα ενδιαφέρεται για κανέναν. Στο τέταρτο κομμάτι φαίνεται η πιο συναισθηματική πλευρά του. Ο Ιησούς νιώθει κενό που δεν ταιριάζει πουθενά. Στο πέμπτο και τελευταίο κομμάτι ο Ιησούς αποφασίζει να διαφύγει και να κυνηγήσει ένα καλύτερο αύριο. Το συγκεκριμένο τραγούδι αποτελεί το μεγαλύτερο τραγούδι των Green Day που ηχογραφήθηκε.




6. My Chemical Romance - Mama

Ένα τραγούδι το οποίο δυστυχώς για διάφορους λόγους δεν μπόρεσε ποτέ να γίνει βίντεο κλιπ, αποτελεί ένα μέρος του γενικότερου concept του άλμπουμ “The Black Parade”. Ο ετοιμοθάνατος ασθενής που αποτελεί τον κεντρικό χαρακτήρα σε όλο το άλμπουμ αρχίζει να ονειρεύεται. Σε αυτό το σημείο υπάρχουν δυο διαφορετικές εκδοχές από φήμες που έχουν βγει για το τι συμβαίνει. Στην πρώτη ο ασθενής ονειρεύεται τη ζωή του όταν είχε πάει να πολεμήσει και πώς αυτό του είχε καταστρέψει συναισθηματικά τη ζωή εξαιτίας των πολλών σκοτωμών που διέπραξε, αλλά και που είδε. Στη δεύτερη ονειρεύεται την ιστορία τεσσάρων αδερφών που κατά τη διάρκεια ενός πολέμου είναι έτοιμοι να πεθάνουν. Πριν πεθάνουν, όμως, γράφουν ένα θυμωμένο γράμμα στη μητέρα τους γιατί εκείνη ποτέ δεν τους έδωσε την απαραίτητη σημασία. Αν και μου αρέσει περισσότερο η δεύτερη εκδοχή μάλλον πιο πιθανή είναι η πρώτη γιατί ταιριάζει πιο πολύ με το θέμα του άλμπουμ.




5. Dire Straits - Romeo & Juliet

Στη μοντέρνα εποχή ένας άντρας με το όνομα Ρωμαίος ερωτεύεται παράφορα με την Ιουλιέτα. Τόσο πολύ μάλιστα που αρκετές φορές τραγουδάει δικά του τραγούδια έξω από το πρεβάζι της. Αν και οι χαρακτήρες είναι οι ίδιοι από το έργο του Σαίξπηρ δεν έχουν την ίδια κατάληξη. Μετά από χρόνια που έχουν χωρίσει ο Ρωμαίος είναι ακόμα ερωτευμένος. Αντιθέτως, εκείνη, σύμφωνα με το τραγούδι, θαμπώθηκε από τα χρήματα και τη δόξα (You can fall for chains of silver, you can fall for chains of gold) ξεχνώντας τον μεγάλο της έρωτα και θεωρώντας τον σαν μια απλή φάση (Now you just say, oh Romeo, yeah, you know I used to have a scene with him). Το τραγούδι τελειώνει με τον ίδιο τρόπο που ξεκινά. Με τον Ρωμαίο να τραγουδάει έξω από το πρεβάζι της.





4. David Bowie - Space Oddity


Πίσω στην εποχή που κυκλοφόρησε αυτό το τραγούδι όλος ο κόσμος είχε τρελαθεί με την προσπάθεια που γινόταν για εξερεύνηση του διαστήματος. Λίγες μέρες πριν την πρώτη προσσελήνωση του ανθρώπου όλοι οι άνθρωποι άκουγαν το συγκεκριμένο τραγούδι και έμαθαν για τον Major Tom. Ο αστροναύτης Major Tom επικοινωνεί με το δωμάτιο ελέγχου πίσω στη Γη κατά τη διάρκεια της απογείωσης. Κι ενώ όλα φαίνεται να πηγαίνουν όπως περίμεναν και η απογείωση ήταν επιτυχής ένα ξαφνικό πρόβλημα καταστρέφει την προσπάθεια του Major Tom και φυσικά ο ίδιος μάλλον χάνει τη ζωή του (δεν αναφέρεται πολύ ξεκάθαρα στο τραγούδι, ενώ αργότερα βγήκαν και άλλα κομμάτια που τον αφορούν). Στο τέλος ο ίδιος λέει ένα τελευταίο μήνυμα για το δωμάτιο ελέγχου που δεν το ακούνε ποτέ διότι η επικοινωνία έχει χαθεί. 



3. Eminem - Stan

Το τραγούδι αποτελεί μια κριτική του Eminem σε όλο το εμμονικά φανατικό κοινό των διάσημων (και του δικού του). Ο Stan (όχι ο Έλληνας για να μην παρεξηγηθούμε) αποτελεί τον μεγαλύτερο φαν του Eminem. Η ιστορία ουσιαστικά εξηγεί πως ένας τύπος εμμονικός προσπαθεί να προσεγγίσει το είδωλο του και να του μοιάσει όχι μόνο στις καλές συνήθειες αλλά και τις κακές. Ο Stan (Stalker + Fanatic) γράφει γράμματα στον Eminem περιμένοντας απάντηση. Όταν αυτός δεν απαντάει σε κανένα από τα γράμματα του ο πρωταγωνιστής βάζει την έγκυο γυναίκα του στο αυτοκίνητο και αυτοκτονεί πέφτοντας στη θάλασσα. Μετά από αυτό το γεγονός ο ανήξερος Eminem αρχίζει να απαντάει κανονικά στα γράμματά του μέχρι τη στιγμή που συνειδητοποιεί ότι είχε ακούσει στις ειδήσεις πως αυτός στον οποίο θέλει να στείλει το γράμμα έχει πεθάνει εξαιτίας του.




2. Black Sabbath - Iron Man

Το κομμάτι εμπεριέχει πολλά από τα στοιχεία που λατρεύω. Ένας άνθρωπος ταξιδεύει στο μέλλον με μια χρονομηχανή που είχε εφεύρει. Όταν φτάνει εκεί βλέπει έναν κόσμο κατεστραμμένο χωρίς ίχνος ζωής. Έτσι, αποφασίζει να επιστρέψει στο παρόν για να προειδοποιήσει την ανθρωπότητα για τον κίνδυνο που έρχεται. Στο μεταξύ, όμως, ένα μαγνητικό πεδίο που δημιουργείται μέσα στη χρονομηχανή τον μετατρέπει στον Iron Man. Όταν οι άνθρωποι τον βλέπουν αρχίζουν και τον χλευάζουν, ενώ ταυτόχρονα κανείς δεν ακούει τις προειδοποιήσεις του για το μέλλον. Στο τέλος ο ίδιος εκνευρίζεται τόσο πολύ που αρχίζει και καταστρέφει τον κόσμο φτάνοντας στο σημείο τελικά να ζήσει το μέλλον που είχε δει όταν ταξίδεψε στον χρόνο.




1. Rise Against - Hero Of War


Αυτή η επιλογή αποτελεί μια ίσως περίεργη νίκη. Ακόμα και αν για πολλούς οι Rise Against εχούν ψιλοχαθεί (είναι λίγο αλήθεια αυτό) το τραγούδι αυτό είναι μια πραγματικά συγκινητική ιστορία που με κάνει και ανατριχιάζω κάθε φορά. Ένας νεαρός Αμερικάνος δέχεται προπαγάνδα για να ακολουθήσει στρατιωτική θητεία στις εμπόλεμες περιοχές της Ασίας (He said son have you seen the world? Well, what would you say if I said that you could). Ο ίδιος έχει τεράστιες φιλοδοξίες και επιθυμεί να γίνει ήρωας πολέμου για τη χώρα του (A hero of war is that what I’ll be and when I come home they’ll be damn proud of me, I’ll carry this flag to the grave that I must cause it’s a flag that I love and a flag that I trust). Ο στίχος με τη σημαία (την αμερικάνικη) έχει μεγάλη σημασία για τη συνέχεια. Μέσα στον στρατό δημιουργεί φιλίες και ο ίδιος μαζί με τους υπόλοιπους στρατιώτες επιδίδονται πολλές φορές σε βαναυσότητες εναντίον απλών ανθρώπων χωρίς προφανώς να καταλαβαίνουν την απανθρωπιά τους, ένα φαινόμενο που ονομάζεται ηθική τύφλωση. Στο τελευταίο κουπλέ ο νεαρός στρατιώτης καταλαβαίνει το λάθος του μετά από ένα τραγικό συμβάν. Αφού σκότωσε μια γυναίκα παρατήρησε ότι κρατούσε στο χέρι της λευκή σημαία. Έτσι, το τελευταίο ρεφρέν αλλάζει και γίνεται: A hero of war is that what they see, just medals and scars, so damn proud of me, and I brought home that flag, now it gathers dust, but it’s a flag that I love, the only flag I trust. Ναι, αυτή η σημαία πλέον ήταν η λευκή. 



by dropmind

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου