Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Epicus Doomicus Metallicus : Η Ιστορία Των Candlemass

Η ημέρα που η κατανυκτική ατμόσφαιρα γύρω μας κορυφώνεται για ακόμη μία χρονιά κατέφθασε και αναρωτιέμαι αν άραγε υπάρχει κάτι, στο άπειρο μουσικό φάσμα που μας περιβάλλει, ικανό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ημέρας. Η απάντηση εύκολη. Doom αγαπητοί, αυτό είναι το είδος που αρμόζει στην ημέρα ετούτη και φυσικά ποιον άλλον θα μπορούσε να αφορά παρά το συγκρότημα που φιλοξένησε τον ίδιο τον Messiah.



Οι Candlemass δημιουργήθηκαν στη Στοκχόλμη το 1984, από τον μπασίστα Leif Edling – ο οποίος κρατάει και τα δικαιώματα της μπάντας -, τον Johan Längqvist στα φωνητικά, Matz Ekström στα drums και τους Mats "Mappe" Bjorkman, Klas Bergwall στις κιθάρες. Ήδη με το πρώτο τους άλμπουμ ''Epicus Doomicus Metallicus'' που κυκλοφόρησε το 1986 αξίωσαν μία θέση ανάμεσα στις metal μπάντες που επηρέασαν σημαντικά την εξέλιξη του είδους και την εξασφάλισαν με τις κυκλοφορίες που ακολούθησαν.
Έπειτα από το ντεμπούτο τους, τα φωνητικά ανέλαβε εκείνος που αργότερα θ' αποκτούσε το ψευδώνυμο ''καλόγερος της metal'' Messiah Marcolin, ο οποίος έμεινε για τα ''Ancient Dreams'' και ''Tales of Creation'' δένοντας για πάντα τη φωνή του με τους Candlemass. Από την αποχώρησή του Marcolin και ύστερα από άλλο ένα album με τον Thomas Vikström (Stormwind, Therion) το 1991, το συγκρότημα πέρασε σε δεύτερη μοίρα μέχρι το 2002 όπου και ανακοινώθηκε η επανένωσή τους. Από τότε έχουν φτάσει τα έντεκα albums και έπειτα από πολλές αλλαγές στο σχήμα συνεχίζουν να γυρίζουν τον κόσμο με συναυλίες, ενώ σε λίγες μέρες από τώρα θα εμφανιστούν και στην Ελλάδα, με τον Messiah πίσω από το μικρόφωνο .
Τότε λοιπόν θα ηχήσουν ξανά οι ψαλμωδίες του Marcolin, συνοδευόμενες από το αργό tempo τις κιθάρας που με πόνο σχεδόν καταφέρνει να βγάλει ήχο. Τα πάντα υπό τη μουσική τους κινούνται αργά, μ' ένα πέπλο ευλάβειας να σκεπάζει τον κόσμο που δημιουργούν γύρω σου. Σύντομα οι σκέψεις χάνονται στις μαγευτικές τους μελωδίες, παύεις να έχεις πλέον επιλογή, η επαφή με το υπερβατικό να αναδεικνύεται σε αυτοσκοπό.
Είναι η Doom και είναι οι Candlemass εκείνοι που με την επιβλητική μουσική τους δημιουργούν γέφυρες προς κόσμους που είτε αμφιταλαντεύονται σε μέρη που κανένας άνθρωπος δεν έφτασε ποτέ είτε υπήρχαν πάντοτε κρυμμένοι στις πιο σκοτεινές γωνιές του μυαλού τους. Για όσους βρεθείτε μαζί μου στο Piraeus Academy όσα διαβάσατε αποτελούν απλή υποσημείωση μπροστά στην πραγματικότητα, για τους υπόλοιπους ελπίζω να λάβατε έστω μια γεύση της μαγείας.





by sammheim

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου