Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Καινούργια Μουσική Στα Μονοπάτια Της Παράδοσης

Η μόδα ως γνωστόν συνεχώς ανακυκλώνεται - αρκετές φορές, χωρίς μεγάλη επιτυχία - , αλλά ανακυκλώνεται. Σας πληροφορώ ότι το ίδιο τείνει να κάνει και η μουσική, όπως θα παρατηρήσετε μέσα από τον μικρό περίπατο που θα κάνουμε στη σύγχρονη ιστορία της.

Καινούργια Μουσική Στα Μονοπάτια Της Παράδοσης


Προτού μπούμε στο σήμερα βέβαια, σωστό θα ήταν να εξετάσουμε την κατάσταση από την αρχή. Ο περασμένος αιώνας λοιπόν ήταν αδιαμφισβήτητα ένας από τους πιο εκρηκτικούς - αν όχι ο εκρηκτικότερος - ,αναφορικά με τα μουσικά θέματα, στην ιστορία. Μία πραγματική επανάσταση έλαβε χώρα στο φτωχό μας πλανήτη, με τη δημιουργικότητα να φτάνει στο ζενίθ της και τεράστιες μπάντες και καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο να κάνουν την εμφάνισή τους. Κάθε δεκαετία έφερνε και από κάτι καινούργιο, με πολλά μουσικά είδη να ξεκινούν απ’ το μηδέν, ενώ άλλα να εξελίσσονται με ταχύτατους ρυθμούς ( ωραία χρόνια για να είσαι μουσικός). Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στο τελευταίο μισό εκείνου του αιώνα σφυρηλατήθηκε η rock και γεννήθηκε η metal , η punk και η grunge, παρέα σχεδόν με τη rap και το hip hop ( για να μη ξεχνάμε και τους φίλους rappers). Βλέποντας μάλιστα όλα αυτά τα ονόματα μαζεμένα, μου φαίνεται πως το πραγματικό δημιουργικό μέγεθος, είναι τελικά πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι είχα στο μυαλό μου.
Η συνέχεια βέβαια δεν ήταν ακριβώς ανάλογη της δυναμικής αρχής και σ’ αυτό συντέλεσαν πολλοί παράγοντες, όπως η στροφή της μουσικής βιομηχανίας κατ’ αποκλειστικότητα σχεδόν στην pop. Κάπου τότε λοιπόν στα μέσα προς τέλη του 90’ και κυρίως μετά το 2000 είναι που παρουσιάστηκε μία μεγάλη στροφή προς παραδοσιακές μελωδίες και κλασσική μουσική. Από τη σύμπραξη της rock και metal μουσικής προέκυψαν υβρίδια όπως η folk metal, η folk rock και η συμφωνική metal, που χάρισαν πραγματικά αριστουργήματα στο κοινό. Σίγουρα αναγνωρίζετε συγκροτήματα όπως οι Eluveite που συνδυάζουν τη folk μουσική με σκληρά φωνητικά, οι Gregorian που εκπροσωπούν τη folk ροκ με φωνητικά που θυμίζουν ψαλμωδία και φυσικά τους Nightwish. Από το ξεκίνημά τους τα τέτοιου τύπου εγχειρήματα κέντρισαν το ενδιαφέρον των ακροατών λόγω της ιδιαιτερότητάς τους, μα σαφώς χρειάστηκε να περάσει λίγος καιρός μέχρι ο σπόρος τους να πιάσει.
Στις μέρες μας αυτού του είδους τα παντρέματα δεν αποτελούν κάτι το παράδοξο αλλά γνωρίζουν μεγαλύτερη απήχηση από ποτέ άλλοτε και έχουν καθιερωθεί ως αγαπημένα ακούσματα. Από το χορό βέβαια δε θα ‘πρεπε να λείπει η Ελλάδα –έχουμε από τα καλύτερα κοινά στον κόσμο, αν δεν το χω ξαναπεί το λέω τώρα- όπου τέτοιες μπάντες γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία. Έτσι κι αλλιώς η πλούσια μουσική παράδοση της μικρής μας χώρας αποτελεί πρόσφορο έδαφος για όποιον θέλει να εμπνευστεί απ’ αυτήν. Με πιο γνωστούς ενδεχομένως τους Villagers Of Ioannina City και πολλές άλλες μπάντες όπως οι πιτσιρικάδες Tourlou The Band από την Πάτρα να ακολουθούν, δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τους Γερμανούς ή τους Nορβηγούς.
Η μουσική, όπως και πολλά άλλα, επαναλαμβάνοντας εν μέρει το παρελθόν της δημιουργεί το μέλλον της και όποιο μουσικό ρεύμα ( με ψυχή ) έχει υπάρξει ή θα υπάρξει, αποτελεί πρωτίστως πηγή έμπνευσης για όσα πρόκειται να έρθουν. Το μόνο που εμείς έχουμε να κάνουμε είναι να παρατηρήσουμε αυτήν τη πορεία με θαυμασμό, σεβασμό και αγάπη για εκείνη.

by sammheim


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου