Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Movie Soundtracks ( Μέρος 1ο )


Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που κάνει τις ταινίες να ξεχωρίζουν είναι η επιλογή και η σύνθεση της μουσικής. Ανέκαθεν οι ταινίες συνδέονταν με πολλά τραγούδια ή μελωδίες που είτε φτιάχτηκαν για λογαριασμό τους είτε απλώς μπήκαν στο soundtrack. Σε αυτό το άρθρο θα θυμηθούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα συνθέσεων που έχουν συνδεθεί με ταινίες.

Movie Soundtrack





MISSION IMPOSSIBLE THEME

Λαμβάνοντας μια ειδική άδεια συμπεριλαμβάνουμε αυτό το κομμάτι που φυσικά έγινε για λογαριασμό της σειράς Mission Impossible αλλά παρόλα αυτά μεγαλούργησε και στην ταινία. Ξεχνώντας ότι υπήρξαν παραπάνω από τρεις ταινίες (θεωρώ πως οι δυο τελευταίες δεν ανταποκρίθηκαν σε καμία περίπτωση στα θέλω των φανατικών) το κομμάτι αυτό ταίριαζε απόλυτα στο όλο ύφος των διάφορων επικών action-packed σκηνών και κατά κάποιον τρόπο έδινε μια ένταση που σου δημιουργούσε μια μικρή ανησυχία για τις τύχες της αποστολής ακόμα και αν ήξερες ότι στο τέλος όλα θα πήγαιναν καλά για τον Tom Cruise και την παρέα του.



JAMES BOND THEME

Συνεχίζοντας τις αναφορές μας κανείς δεν μπορεί να λησμονήσει το τραγούδι του James Bond. Είτε όταν ακουγόταν ανάμεσα σε σκηνές δράσης είτε όταν απλά σου ερχόταν για λίγο στο μυαλό σε έβαζε αμέσως στη λογική πως είσαι εσύ ο Bond. Από την αρχή των ταινιών μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο κομμάτι αποτελεί ένα σήμα κατατεθέν Μια από τις πολύ ωραίες συνθέσεις τζαζ γραμμένη από τον Monty Norman για λογαριασμό της πρώτης ταινίας Dr.No. Βασικά διαχρονικά πέρα από το θέμα το James Bond μας συντρόφευε με πολλά τραγούδια κατά διαστήματα τα οποία έκαναν τη διαφορά.



FORREST GUMP-ΟΛΑ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

Τι καλύτερο από το να πλαισιώσεις μια ταινία-θρύλο με εκπληκτική μουσική. Ο συμπαθητικός Forrest αποτέλεσε έναν ρόλο-σταθμό για τον Tom Hanks και η μουσική που τον συνόδεψε στο ταξίδι του ήταν επίσης εντυπωσιακή. Ξέχωρα από τα τραγούδια που εμφανίζονται στην ταινία υπήρξαν και υπέροχα τραγούδια που γράφτηκαν για την ταινία όπως αυτό που παραθέτουμε. Άλλη μια απόδειξη πως η μουσική στις ταινίες οφείλει να σου δημιουργεί τα συναισθήματα του ήρωα.




LA VITA E BELLA

Η ταινία με πρωταγωνιστή τον εκπληκτικό Roberto Benigni που πήρε και όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου δεν θα μπορούσε να μην είχε τη μουσική στο πλευρό της. Άλλωστε, οι Ιταλοί πολλές φορές στο παρελθόν είχαν δείξει ότι στο συγκεκριμένο κομμάτι είναι άπιαστοι (π.χ. Cinema Paradiso). Όπως και να έχει η ομώνυμη μελωδία της ταινίας έχει γίνει ένα μέρος ολόκληρης της ταινίας. Πάντα βρισκόταν εκεί για να σου μεταδώσει τις χαρούμενες στιγμές των ηρώων και όλες τις κωμικές σκηνές.




PIRATES OF THE CARRIBEAN THEME SONG

Το εκπληκτικό movie franchise κατάφερε να βρει φανατικούς υποστηρικτές σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης και δημιούργησε έναν μύθο γύρω από τον Jack Sparrow και την παρέα του. Το κεντρικό theme βρισκόταν πάντα μαζί σου σε όλες τις σπουδαίες σκηνές. Σε όλες τις μάχες. Εκεί για να σου δείξει τι σημαίνει να έχεις θέληση και να μάχεσαι για αυτό που επιθυμείς ακόμα και αν είναι ένα απλό καπρίτσιο. Τα σπαθιά είναι έτοιμα και ξεκινά η μάχη. Ακόμα και η χορογραφίες των μαχών ταιριάζουν με τη μελωδία. Και το κοινό που λατρεύει αυτούς τους πειρατές συγκεντρώνεται ολοκληρωτικά στην οθόνη. Μόνο από αυτόν τον ήχο.




STAR WARS-IMPERIAL MARCH

Ναι σίγουρα το τραγούδι τίτλων είναι επίσης φοβερό. Αλλά δεν συγκρίνεται με το ανατρίχιασμα της εμφάνισης του Darth Vader κάθε φορά που παιζόταν αυτό το τραγούδι. Ένας από τους πιο badass κακούς της ιστορίας του σινεμά χρειαζόταν και την ανάλογη δυναμική μουσική για να τον συνοδεύει. Μια μουσική που έδειχνε ότι όποιος έστω προσπαθούσε να του αντισταθεί εκείνη τη στιγμή αυτομάτως πέθαινε. Αν το θέμα των Πειρατών Της Καραϊβικής φανέρωνε θέληση το συγκεκριμένο δεν φανέρωνε απλώς θέληση, αλλά επιπλέον και υποταγή.



REQUIEM FOR A DREAM THEME SONG

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς είναι να παίρνετε ηρωίνη; Ή οποιοδήποτε βαρύ ναρκωτικό; Πώς είναι η αίσθηση του να ζητάς αυτές τις ουσίες επιτακτικά σαν να είναι ζήτημα ζωής και θανάτου; Αν θέλετε έστω και λίγο να το νιώσετε αυτή η ταινία είναι μια τέλεια προσομοίωση. Ο Jared Leto (εκτός από ηθοποιός και τραγουδιστής των 30 Seconds To Mars για να μην ξεχνιόμαστε) δίνει ένα ακόμα ρεσιτάλ ηθοποιίας και ο Clint Mansell δίνει ρεσιτάλ σύνθεσης. Αυτό το τραγούδι αν το συνδέσει κάποιος με τη σειρά αποτελεί από μόνο του μια ανατριχιαστική δόση ναρκωτικών. Πολλά κομμάτια γράφτηκαν με αυτό το σκεπτικό αλλά για μένα κανένα δεν κατάφερε να σου δημιουργήσει την αίσθηση που σου δημιουργεί ο Clint Mansell.




Αυτά είναι μόνο μερικά δείγματα της μουσικής από ταινίες. Την επόμενη φορά θα επεκταθούμε περαιτέρω, ενώ αν θεωρείτε κάτι άξιο αναφοράς μπορείτε να το παραθέσετε στα σχόλια προκειμένου να συμπεριληφθεί. Κι ελπίζω να είναι από ταινία που δεν έχω δει για να μπορέσω να αξιοποιήσω δημιουργικά τον χρόνο μου μακριά από το διάβασμα και τις εργασίες!

by dropmind

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου